Het woord “laser” is een afkorting van het Engelstalige begrip: “Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation”. Met betrekking tot de toepassing van “laser” in de geneeskunde, maakt men een onderscheid tussen de zogenaamde “hard laser” en de “soft laser” . Het verschil tussen beide laser soorten zit in het vermogen van het laserlicht en de frequentie van de lasergolven. “Hard laser” heeft een zeer hoog vermogen en wordt toegepast bij de chirurgie (de laserstralen kunnen branden en snijden) en “Soft laser” dat een laag vermogen heeft (enkele milliwatt), wordt toegepast bij de lasertherapie. Men kan de therapie met “soft laser” of “low level laser” zien als een soort intensieve lichttherapie, waarbij een gerichte laserlichtstraal met een bepaalde golflengte in een vastgestelde frequentie wordt toegepast.
Werking van Laser
Laserlicht dringt daarbij door de huid en stimuleert daarbij zenuw- of energiebanen, via welke het laserlicht de fysiologische processen op celniveau stimuleert(photobiostimulatie). Hierbij worden de celmembranen gestabiliseerd, welke werking vergelijkbaar is met de werking van procaïne, dat wil zeggen dat pijnwaarneming wordt verminderd. Daarnaast activeert het laserlicht de celstofwisseling (verhoogde activiteit van ATP), waardoor bio-actieve stoffen vrijkomen die het genezingsproces bevorderen en waarbij de eiwitproductie en de vorming van collageen toeneemt. Daarnaast bevordert het laserlicht de doorbloeding op het niveau van bloedhaarvaten in de weefsels. De klinische werking van lasertherapie is antiflogistisch (ontstekingsremmend), regeneratief (weefselherstellend), doorbloedingsversterkend, zwellingreducerend en pijnstillend c.q. pijnregulerend.
Toepassing van Laser
- sportblessures en orthopedie (peesblessure en overbelasting van banden en rug)
- wondbehandeling
- dermatologie (huidproblemen, littekenvorming)
- pijnbehandeling (spierpijn, gewrichtspijnen, buikpijn)
- acupunctuurbehandeling bij luchtwegproblemen (chronische bronchitis), nieren- en urinewegproblemen, stoornissen aan geslachtsorganen en bij darmproblemen
Een laserbehandeling richt zich in eerste instantie op de pijnlijke lichaamsdelen. Daarom is de klinische diagnose van een patiënt van wezenlijk belang voor een succesvolle therapie. Bij een behandeling worden alle pijnlijke lichaamspunten met laser behandeld, omdat geen enkel probleem op zichzelf staat en een volledige behandeling leidt tot en algehele ontspanning bij het dier, waardoor het lichaam de rust krijgt om te genezen. Ieder punt wordt gedurende 40 – 60 seconden behandelt. Waardoor een volledige therapie al gauw 30 – 45 minuten duurt. Doordat geen enkel probleem op zichzelf staat is onze ervaring dat een gecombineerde behandeling met homeopathie, waarbij het dier de daaropvolgende weken met homeopathie wordt behandeld, een versterkend effect heeft op de genezing. Tevens heeft de ervaring geleerd dat een te frequente laserbehandeling een averechtse resultaat geeft. Het lichaam moet na een behandeling tot rust komen, waardoor de tijd tussen opeenvolgende behandelingen minimaal 1 – 2 weken moet duren. In sommige gevallen, vooral acute gevallen, is een eenmalige behandelingen vaak al voldoende. Veelal zijn 2 – 3 behandelingen nodig voor een volledig herstel.