Standard Post with Image

Gijsbert van der Marel - Dierenarts

Een symposium over homeopathie en acupunctuur bij dieren, dat was georganiseerd door de studentenvereniging van de Faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht, halverwege mijn studie, wekte mijn belangstelling voor deze therapievormen. Door deze belangstelling ben ik mij toen vooral gaan verdiepen in de homeopathie bij dieren. Het op een andere wijze kijken naar gezondheid en ziekte, waarbij het dier in zijn geheel wordt onderzocht, had mij vooral gefascineerd. Je hebt veel meer mogelijkheden om tot een diagnose te komen, wat in de diergeneeskunde al een groot probleem is. Daarnaast zijn de mogelijkheden om te behandelen veel uitgebreider, omdat bij deze therapieën het functioneren van het lichaam wordt ondersteund en geactiveerd.

Het voordeel van het bestuderen van zowel de reguliere diergeneeskunde als de complementaire therapieën, is dat je met de universitaire kennis van de diergeneeskunde een holistische kijk op de patiënten ontwikkelt. Daardoor is het mogelijk om in de praktijk een patiënt te zien als een geheel organisme, waarbij alle onderdelen van het lichaam met elkaar zijn verbonden en invloed op elkaar hebben. Een aandoening staat daarbij niet op zichzelf en de patiënt wordt onderzocht op alle voorkomende afwijkingen, die tegelijkertijd worden behandeld.

Na het behalen van mijn dierenartsdiploma heb ik een drietal jaar aan de faculteit gewerkt, waarbij ik mij heb verdiept in de voedingsmiddelenmicrobiologie. Ik heb mij in het bijzonder bezig gehouden met de hygiène van kippenvlees, waarbij ik onderzoek deed naar de besmetting van het vlees van slachtkuikens en waarbij ik de mogelijkheden heb onderzocht om de bestaande ernstige bacteriële besmetting van kippenvlees te reduceren.

De volgende vijf jaren ben ik als bacterioloog werkzaam geweest bij Duphar/Solvay te Weesp, waarbij ik onderzoek deed naar de ontwikkeling en werking van bacteriële vaccins voor dieren (honden, varkens en kalveren). In het bijzonder heb ik mij toen beziggehouden met de ontwikkeling van een sub-unit vaccin van Pasteurella multocida ter bescherming van varkens tegen de zogenaamde snuffelziekte. Daarnaast hebben wij de werking onderzocht van een levende Salmonella vaccin bij kalveren tegen salmonellose.

Na een jaar als keuringsdierenarts bij de RVV te Boxtel te hebben gewerkt, heb ik Simicur opgericht, met het doel om de homeopathie bij dieren in de praktijk te brengen. Hierbij is gestart met een beperkt aantal producten. De producten range werd alras uitgebreid tot de bestaande reeks producten, bestaande uit homeopathische tincturen, kruidenpreparaten en verzorgende middelen. Daarnaast hou ik mij bezig met het onderzoeken van de gezondheidstoestand van dieren, waarbij ik gebruik maak van de zogenaamde segmentale diagnostiek, waarbij onderzocht wordt of het dier pijn heeft en waar deze pijn vandaan komt. De aandoening(en) die daarbij worden vastgesteld en gelokaliseerd worden behandeld door middel van de homeopathische complextincturen van Simicur in combinatie met lasertherapie en/of inhalatietherapie.