Massage en fysiotherapie in de dierenartspraktijk

Bewust omgaan met je dier zorgt ervoor dat je reeds voortijdig gedragsveranderingen mede veroorzaakt door vermindering van de gezondheid waarneemt. Daardoor is het mogelijk op tijd maatregelen te nemen, om ernstiger verstoring van de gezondheid van het paard te voorkomen. Eén van deze maatregelen, ook door uzelf uit te voeren, is massage. Massage laat het dier ontspannen.

Waarom massage

Met vele paarden en ook honden wordt gesport. Het gaat er daarbij om dat zij zich snel, krachtig en soepel bewegen. Om zich zo te kunnen bewegen mag het dier niet worden beperkt in zijn bewegingen. Een soepele beweging kan worden beperkt door een onvoldoende conditie en door zwakke onderdelen van het bewegingsapparaat.

Het bewegingsapparaat speelt een centrale rol bij het zich bewegen van het dier. Spieren, botten en pezen vormen gezamenlijk het bewegingsapparaat. De botten, die het skelet vormen, geven steun aan het lichaam en bescherming aan organen. Een gewricht vormt de verbinding tussen twee ten opzichte van elkaar bewegende botten. Dat twee botten ten opzichte van elkaar een gerichte beweging maken is mogelijk doordat spieren, die met de uiteinden aan één van beide botten zijn gehecht, zich kunnen samentrekken en weer ontspannen. Bij het zich samentrekken van een spier worden beide botten naar elkaar toe getrokken en met het gewricht als draaipunt vindt er een beweging plaats. Middels pezen zijn spieren aan de uiteinden van de botten gehecht en banden, gemaakt van hetzelfde materiaal als pezen, zorgen ervoor dat de gewrichtskom in de holte van het gewricht blijft zitten.

Voorwaarden voor een snelle en vooral krachtige beweging is de mate waarin de spier zich kan samentrekken en hoe lang een spier dat kan volhouden. De sterkte van een beweging is afhankelijk van de omvang van de spier, maar de tijd dat een spier deze samentrekking kan volhouden is afhankelijk van een groot aantal factoren, zoals doorbloeding, voorraad voedingsstoffen en stofwisseling. Met de doorbloeding wordt voornamelijk zuurstof naar de spiervezels gebracht. De doorbloeding zorgt er ook voor dat extra voedingsstoffen tijdens de arbeid vanuit de voorraaddepots naar de spierweefsels worden getransporteerd en dat afvalstoffen worden afgevoerd, zodat deze via de uitscheidingsorganen worden verwijderd uit het lichaam. Vanuit het voedsel ontstaan door middel van de spijsvertering en de stofwisseling de voor de spierarbeid noodzakelijke voedingsstoffen en worden de voorraaddepots aangevuld.

Wanneer massage

Bij een verstoorde doorbloeding of een overbelasting van de spieren en pezen komt enerzijds te weinig zuurstof in de spier en worden anderzijds onvoldoende afvalstoffen afgevoerd. Het gevolg is vaak verzuring van de spier met als gevolg verkramping en ontsteking dan wel beschadiging van pezen en banden. Door middel van massage is het mogelijk om de doorbloeding enigszins na te bootsten. Door met de handen knedende, rollende of drukkende bewegingen op de huid ter hoogte van de belangrijkste spieren en pezen te maken, geraken deze structuren ontspannen en beter doorbloed. Ter ondersteuning van de massage van de vacht van het dier maken wij gebruik van een massage-gels. Voor het behandelen van spierproblemen maken wij gebruik van Spiergel en bij de behandeling van peesaandoeningen masseren wij met Tendogel.

 

Simicur Webshop

Simicur Webshop voor homeopathie bij dieren

Voor homeopathie en het bestellen van producten bezoekt u onze webshop!